Svart hull

En stjerne har tre mulige sluttprodukter, hvor den ene av de er sorte hull. Vi har hørt at stjerner dør eller kollapser. En stjernes levetid er begrenset av hvor mye "brennstoff" den har: Brenselet blir brukt opp, for eksempel ved at alt tilgjengelig hydrogen blir gjort om til helium. Da slukner "bålet".
Når det ikke er mer stoff å lage energi av, vinner tyngdekraften over gasstrykket, og stjerna vil trekke seg langsomt sammen eller kollapse hurtig, avhengig av indre oppbygning

Et sort hull er et objekt med en enorm tetthet og tyngdekraft. Den tettheten og tyngdekraften er så stor at ikke engang lys vil slippe unna. Grunnen til at man vet at det finnes er fordi der de sorte hullene passerer ser man en slags vridning av stjernene bak, det virker nesten som om lyset blir sugd inn i ikke noe.

I Melkeveien vår vet vi om rundt 20 sannsynlige sorte hull, og det ser ut som det finnes supertunge sorte hull i sentrum av det fleste galakser.

black_hole_milkyway.jpg
Sort Hull i melkeveienPå brøkdeler av et sekund blir kjerna pakket sammen til en ufattelig tett og veldig liten klump. Dersom kjerna ender opp med mer enn tre ganger Solas masse, er det ikke noe som klarer å motstå tyngdekreftene som klemmer kjernen sammen til et nesten uendelig lite punkt.
Samtidig som det slurper i seg materie som kommer for nære, vrenger det sorte hullet selve verdensrommet rundt seg, noe som er vanskelig å fatte selv for forskerne.

Overalt hvor et svart hull passerer nær nok til et annet objekt vil det objektet bli totalt utslettet over tid. Det sorte hulle begynner med å suge til seg stoffene som objekte er bygd opp av, om det er en stjerne eller en planet, så gjør det ingen forskjell. Konsekvensene er de samme, total ødeleggelse.

I det et svart hull suger til seg innholdet til en en stjerne eller planet, tar det med seg stjernen eller planeten videre på dens ferd gjennom rommet. I denne prosessen vil det svarte hullet lyse opp, på grunn av stoffene fra det andre objektet, og derfor også lett synlig. Dette er en annen grunn til at man vet at svarte hull eksisterer.
steffen3c120still.jpg
Bilde av et svart hull